Härkää on tartuttu sarvista Lahden koulujen sisäilmaongelmissa

Kosteusvaurioista kärsivä Kiveriön koulu sai jatkoaikaa valmisteilla olevan hankesuunnitelman toteuttamiselle. Myllypohjan koulun sisäilmaongelma saatiin kuriin korjauspäätöksiä odotellessa. Kaikkiaan kahdeksassa lahtelaisessa koulussa nopea ensiapu sisäilmaongelmiin löytyi kotimaisista ilmanpuhdistuslaitteista.

Lahden kaupungilla on tällä hetkellä käytännössä noin 60 Sterimatin toimittamaa ilmanpuhdistajaa. Tilakeskuksen kiinteistöpäällikkö Jouni Arolan mukaan laitteen käyttökokemukset ovat olleet erittäin hyviä ja antaneet syyn jatkaa samaa käytäntöä jatkossakin. Merkittävin hyöty on ollut tilojen käytön normaali jatkuminen, terveysoireiden vähentyminen sekä hanke- ja korjaussuunnittelulle, rahoitukselle ja korjausrakentamiselle saatu lisäaika.

Lahti toimii esimerkkinä

– Kun kokemuksesta tiedetään, että mahdollinen pienenkin koulurakennuksen luokkien evakuointi korvaaviin tiloihin pelkästään yhden lukuvuoden ajaksi maksaa kaupungille useita satoja tuhansia euroja, sisäilmaongelmien aiheuttamien haittojen hallintaan tarvitaan nopeita päätöksiä ja varmatoimisia ratkaisuja. Lahdessa ei tällä hetkellä hetkellä evakuoinnin alla ole yhtäkään koululuokkaa, kiitos tehokkaiden puhdistimien, jatkaa Arola.

Sisäilman puhdistuslaitteista ollaan edelleen montaa mieltä. Tieto Sterimat-ilmanpuhdistimien hyvistä käyttökokemuksista on kuitenkin kiirinyt Lahdesta muuallekin Suomeen ja laitteiden kysyntä on lisääntynt nopeasti. Nyt tiedetään, että saatavilla on luotettavasti toimivaa tekniikkaa, joka ei ainoastaan tuota puhdasta ilmaa vaan myös ylläpitää sitä tarvittavan ajan.

On syytä muistaa, että laitteet toimivat tehokkaana ensiapuna, mutta eivät poista mikrobivaurioituneiden rakenteiden korjaustarvetta. Puhdistimet voidaan jättää tiloihin tarvittavaksi ajaksi ja ne huolehtivat tilojen puhtaudesta myös korjausrakentamisen ajan.

Puolueettomat tutkimukset päätösten tukena

Sterimat-ilmanpuhdistimia on testattu laajasti puolueettomissa kotimaisissa tutkimuslaitoksissa. Lisävahvistusta tähänastisille käyttökokemuksille saatiin Itä-Suomen Yliopistossa tehdystä laboratoriotutkimuksesta, jossa selvitettiin Sterimat-ilmanpuhdistimien UVC-säteilykammion vaikutusta mikrobien tuhoamiseen huoneilmasta.

– Tutkimus osoitti laitteen pienentävän tehokkaasti mikrobipitoisuuksia laboratorio-olosuhteissa sekä lieventävän tiloissa oleskelevien henkilöiden oireita. Huomioitavaa oli osana kenttäkokeita suoritetut oirekyselyt ja puhdistuslaitteen tehon arviointi terveysvaikutusten kannalta, kertoo tutkimustyötä päättötyönään tehnyt rakennusterveysasiantuntija Jukka Mero.

Tuore tutkimus antaa puolueetonta tietoa tilojen omistajille ja käyttäjiille sekä terveysviranomaisille huoneilman puhdistumisesta mikrobeista Sterimat-ilmanpuhdistimen avulla.

Jaa artikkeli: