Baumedi Solutions ratkaisi Rääkkylän kunnan sisäilmaongelmat

Rääkkylässä kärsittiin sisäilman aiheuttamista ongelmista kunnan koulukeskuksessa, hoivakodissa ja terveyskeskuksessa. Apua ongelmiin tarjosi ilmahygieniapalvelu Baumedi Solutions Oy. Muutaman vuoden yhteistyön jälkeen Rääkkylästä kuuluu positiivisia ja tyytyväisiä terveisiä.

Tiiliverhoiltu alakoulu Rääkkylässä on peräisin 1960-luvun loppupuolelta. Henkilökunta ja oppilaat kärsivät rakennuksessa sisäilmaongelmista useamman vuoden ajan. Oppilailla ja henkilökunnalla oireet ilmenivät kutisevina iho-ongelmina, limakalvojen ärsyyntymisenä, ja silmien punoituksena sekä kirvelynä. Lopulta ongelmat kasvoivat niin suuriksi, että alakoulurakennus oli käytännössä käyttökelvoton. Osa oppilaista ja henkilökunta siirrettiin yläkoulun tiloihin keväällä 2018. Viides ja kuudes luokka siirrettiin väistötiloihin.

Baumedi Solutions tarjosi toimivat ratkaisut

Väistötiloihin haluttiin painovoimaisen ilmanvaihdon sijaan tehokkaampi vaihtoehto. Samalla yläkoulun ilmanvaihtoon päätettiin myös puuttua oppilasmäärän kasvaessa. Rääkkylän kunnan apulaisrakennustarkastaja Joni Rytkönen ryhtyi selvittämään, mistä saisi apua nopeasti ja kustannustehokkaasti.

– Etsin verkosta erilaisia ratkaisuja, ja melko pian löysinkin Baumedi Solutionsin. Yhteistyö käynnistyi nopeasti jo ensimmäisestä yhteydenotosta alkaen. Baumedi Solutions kartoitti Rytkösen avustuksella minkälaiset laitteet kiinteistöihin olisi kannattavinta asentaa. Monia eri tekijöitä tuli huomioida, kuten minkä kokoisiin tiloihin mitäkin laitetta hankitaan. Oli myös selvitettävä kuinka moni henkilö käyttäisi tiloja, ja mihin kohtaan huonetta laitteet olisi järkevintä asentaa.

– Saimme hyvät ja selkeät ohjeet Baumedi Solutionsilta. Väistötilarakennukseen hankittiin Baumedi Solutionsilta tilakohtaisia ilmanvaihtolaitteita, joilla saatiin tehostettua ilmanvaihtoa oppilasmäärään nähden riittäväksi. Laitteet on suunniteltu hyvin asennus- ja käyttäjäystävällisiksi. Meidän ei tarvinnut muuta kuin ruuvata laitteet seinään sekä kytkeä verkkovirtaan, kertoo Rytkönen. Yläkoulussa oli ongelmia jo entuudestaan sisäilman kanssa. Tilanne tuntui pahenevan oppilasmäärän kasvun myötä.

– Koska oppilaiden määrä lisääntyi tuntuvasti kuudesluokkalaisten siirtyessä alakoulusta yläkoululle, tuntui ettei ilmanvaihto ole tarpeeksi riittävä. Myös tähän ongelmaan saatiin ratkaisu Baumedi Solutionsilta. Tällä hetkellä yläkoulun aula, käytävät, portaikko ja useampi luokkahuone on varustettu tilakohtaisilla bipolaarisilla ionisaattoreilla. Lisäksi luokkahuoneisiin asennettiin samoja tilakohtaisia ilmanvaihtolaitteita kuin väistötiloihin.

– Fysiikan luokka osoittautui aluksi hankalaksi. Sinne asennettiin lopulta bipolaarisen ionisaattorin lisäksi myös ilmanvaihtolaite. Tämän jälkeen valituksia sisäilmasta ei enää ilmennyt, Rytkönen kertoo. Käsityöluokkaan asennettiin ilmanpuhdistin, joka poistaa huoneilmasta haitallisia kaasumaisia haitta-aineita ja pienhiukkasia (esimerkiksi tekstiilikuituja).

– En ole kuulut enää valituksia käsityöluokan sisäilmasta, joten ongelma on ilmeisesti poistunut myös sieltä, summaa Rytkönen.

Jaa artikkeli: