Nurmijärven seurakunta hengittää nyt parempaa sisäilmaa

Nurmijärven seurakunnan nuorisotoimentiloissa havaittiin sisäilmaongelmia. Apua saatiin lopulta nopealla aikataululla Baumedilta. Nyt seurakunnalla on ilmanpuhdistuslaitteita käytössään neljässä eri kiinteistössä. Ilmanlaadun on todettu parantuneen ja seurakunta aikoo jatkaa yhteistyötä Baumedin kanssa.

Nurmijärven Seurakunnan nuorisotalo on rakennettu vuonna 1962. Monen muun saman aikakauden rakennuksen tavoin nuorisotaloa on peruskorjattu vuosikymmenien saatossa. Viimeisin saneeraus toteutettiin 2019 ja samassa yhteydessä ilmeni ongelmia sisäilman laadussa. 

Nurmijärven seurankunnan kiinteistöpäällikkö Heikki Nisula kertoo, että valituksiin sisäilman laadusta reagoidaan vakavasti.

-Meillä on sellainen periaate, että mikäli seurakuntalainen tai henkilökunnan jäsen ilmoittaa oireilevansa ja epäilee oireidensa johtuvan sisäilmasta, ryhdymme tutkimaan tilannetta, kertoo Nisula. 

Nisula ryhtyi ratkomaan ongelmaa ja otti aluksi yhteyttä Hyvinkään kaupunkiin. Kaupungin terveydensuojeluviranomainen tarkasti rakennuksen. Rakenteista ei löydetty haitallisia mikrobikasvustoja. 

-Sisäilmaongelmat ilmenivät nuorisotiloissa epämiellyttävinä hajuina. Kaupungin tarkastuksissa rakennus todettiin terveeksi, mutta hajuhaitat eivät tietenkään poistuneet, Nisula muistelee.

Nisula päätti ottaa yhteyttä ilmahygieniapalvelu Baumediin syksyllä 2020. Pitkään kiinteistöhuoltoalalla toimineella Nisulalle Baumedi oli jo entuudestaan tuttu yhteistyökumppani.

Helpotusta sisäilmaongelmiin ionisointiteknologiasta

Baumedi ryhtyi kartoittamaan seurakunnan tilojen ilmanlaatua. Melko pian selvisi, että ongelma oli sisäilman korvausilmaventtiileissä.

-Sisäilman korvausventtiilien imuteho oli niin voimakas, että kattoon oli jäänyt nokijälkiä, kuvailee Nisula. 

Baumedi suoritti rakennuksessa sisäilmatutkimuksen lisäksi mikrobitestaukset. Kiinteistön rakenteista ei löydetty merkittäviä muutoksia. 

Baumedi suositteli että tiloihin asennettaisiin Varionix ionisaattori, joka puhdistaisi ilmasta hajut, tuhoten samalla mikrobit sekä VOC-yhdisteet. Tuuletusikkunoihin asennettiin myös lämmöntalteenotolla varustettu ilmavaihtolaite Saneair.

-Saneairin avulla saimme tasapainotettua rakennuksen sisällä retuperällä olleen ilmastoinnin, Nisula tarkentaa.

Laitteiden ripeä toimitus- ja asennusaika saavat Nisulalta kiitosta.

-Projekti kulki sovitusti, itse laitteiden asennus siivousta myöten oli päivässä hoidettu, kertoo Nisula.

Kiinteistön hajuhaittojen vuoksi sovittiin, että laitteita käytettään alkuun maksimitehoilla. Hajujen poistumisen myötä tehoja laskettiin.

-Huomasin, että laitteiden käyttöönoton jälkeen suuhun tuli erikoinen raudan maku. Baumedi ohjeisti, että tämän ilmetessä tehoja tulee laskea. Raudanmaku viestii siitä, että laite on tehnyt tehtävänsä Nisula summaa. 

Baumedin puoleen kääntyminen oli luonteva valinta Nisulalle. Hän oli tehnyt Baumedin kanssa yhteistyötä aikaisemmassa työpaikassa.

-Alun perin olen tutustunut Baumedin toimintaan kiinteistöhuoltotapahtumien kautta. Ylläpidän ammattitaitoani käymällä ahkerasti alan messuilla, tapahtumissa ja koulutuksissa, kertoo Nisula.

Baumedi asensi myös Nurmijärven seurakunnan muihin kiinteistöihin ilmanpuhdistuslaitteita. Kirkkosaliin ja lähetyssihteerin työhuoneeseen asennettiin Saneairit. 

Nisulan työhuoneeseen asennettiin Baumedin aktiivihiilisuodatinta hyödyntävä ilmanpuhdistin Sterimat. 

-Työhuoneeni sijaitsee rakennuksessa, joka on peräisin 1980-luvulta. Rakennuksessa ei ole nykystandardien mukaista ilmanvaihtoa, kertoo Nisula

Puhdasta ilmaan saatiin kiinteistöihin joustavalla sopimisella

-Kun yhtenä vuotena havaitsemme ongelman, vasta seuraavana vuotena pystymme korjaamaan sen. Nurmijärven seurakunta on julkinen laitos, jolle anotaan vuosittain investointi- ja käyttökohdekorjausrahaa, Nisula kertoo.

Baumedilla oli onneksi tarjota ratkaisu tilanteeseen, jotta ongelma saatiin purettua.

-Baumedin kanssa toiminta on ollut joustavaa. Olemme esimerkiksi sopineet joissakin tapauksissa aluksi laitteen vuokraamisesta. Jos laite todetaan hyväksi ja tarpeelliseksi olemme ostaneet sen itsellemme. Tällä tavoin olemme pystyneet toteuttamaan korjaavia toimenpiteitä ilmavaihtoon liittyen nopealla aikataululla, budjetissa pysyen. 

Nisulan mielestä yhteistyö Baumedin kanssa on ollut hedelmällistä ja luottamuksellista. Baumedin palveluita hän suosittelee varauksetta. 

Nisula toteaa, että vanhojen rakennusten saneerauksessa kannattaa huomioida miten ilmanvaihto-ongelmat ratkaistaan tehokkaasti ja kokonaiskustannukset huomioiden. 

-Baumedin tarjoamat ratkaisut olivat meidän kohdalla toimivimmat. Huokeimmat kustannukset ja järkevimmät menetelmät, Nisula summaa.  

Palaute laitteista on ollut hyvää. Seurakunnan henkilökunta on kiitellyt parantunutta sisäilmaa. Vahassa emännän huoneessa työskentelevä lähetyssihteeri on ollut tyytyväinen työtilansa ilmanvaihtoon Saneairin asentamisen jälkeen. 

-Olemme tehneet nyt puolitoista vuotta yhteistyötä Baumedin kanssa ja aiomme ilman muuta jatkaa, kertoo Nisula tyytyväisenä.

Jaa artikkeli: