Sisäilman puhdistaminen epämiellyttävistä hajuista ja pienhiukkasista

Huonolaatuinen sisäilma on yhdistelmä terveys- ja viihtyvyyshaittoja. Huono sisäilma sairastuttaa salakavalasti ennen pitkää ja valitettavasti ongelma on yleistymässä. Tässä artikkelissa käsitellään sisäilman aiheuttamia viihtyvyyshaittoja ja keinoja ongelmien ratkaisuksi.

Lisää huonolaatuisen sisäilman aiheuttamista terveysongelmista voit lukea Hengitysliiton sivuilta

Työpaikan ja asiakaspalvelutilojen sisäilma puhtaaksi pienhiukkasista

Hyvä ja riittävä sisäilma työpaikalla on työterveyden ja -turvallisuuden kannalta erittäin tärkeää. Ongelmien ennaltaehkäisyyn on järkevää kiinnittää huomiota ajoissa, sillä sisäilmaongelmien laiminlyönti saattaa koitua kalliiksi työnantajalle, esimerkiksi kasvavina sairauspoissaoloina. Mikäli henkilöstö oireilee työpaikalla puutteellisen sisäilman vuoksi, on tärkeää, että tilanteeseen reagoidaan asianmukaisella tavalla. Lue kenen vastuulla työpaikan sisäilma oikeastaan on.

Kun vastuualueet ovat selvillä, on seuraava askel ottaa yhteyttä ammattitaitoisiin sisäilma-asiantuntijoihin.

Sisäilmaongelmien aiheuttajaksi paljastuu tutkimuksien mukaan usein sisäilman epäpuhtaudet, kuten VOC-yhdisteet ja pienhiukkaset. VOC-yhdisteillä tarkoitetaan haihtuvia orgaanisia yhdisteitä. VOC-yhdisteitä on ilmassa satoja erilaisia ja usein pitoisuudet pysyvät alhaisina sekä melko huomaamattomina. Osa näiden yhdisteiden päästöistä pystytään tunnistamaan pelkän hajun perusteella. Tyypillisiä päästöjen lähteitä ovat rakennus- ja sisustusmateriaalit, pesuaineet, kosmetiikka ja tupakansavu.

Pelkästään yksittäinen yhdiste voi olla haitallinen ja aiheuttaa oireilua. Altistuminen saattaa aiheuttaa päänsärkyä, huonovointisuutta ja limakalvojen ärsytystä.

Lue lisää VOC-yhdisteistä

Baumedi Solutionsin ratkaisuilla tuloksia turvallisesti

VOC-päästöjen aiheuttamien haittojen torjunta aloitetaan tunnistamalla ongelman aiheuttaja. Baumedi Solutionsin bipolaarista ionisaatiota hyödyntävien laitteiden avulla on mahdollista torjua niin terveydelle haitallisia VOC-päästöjä kuin viihtyvyyttä alentavia epämiellyttävä hajuhaittoja.

Baumedi Solutionsin tuotteissa hyödynnetään useita eri sisäilman puhdistamiseen tarkoitettuja teknologioita. Esimerkiksi UVC-teknologia yhdistettynä aktiivihiili- ja hepasuodatinjärjestelmään on tehokas kombinaatio poistamaan sisäilmasta haitallisia viruksia, mikrobeja ja VOC-päästöjä.

Bipolaarisella ionisaatiojärjestelmällä pystytään poistamaan tehokkaasti hajujen lisäksi haitallisia mikrobeja, kuten hometta ja viruksia. Bipolaarisen ionisaattorin toiminta perustuu kylmäplasman tuottamiseen. Ionisaatioputkien pinnalla tuotetaan kylmäplasmalla ilman pienistä molekyyleistä positiivisia ja negatiivisia ioneja. Ionit reagoivat kemiallisten yhdisteiden kanssa, pilkkoen ne pienemmiksi yhdisteiksi, pääasiassa vedeksi ja hiilidioksidiksi.

Menetelmiä voidaan hyödyntää turvallisesti julkisissa ja yksityisissä tiloissa kuten kouluissa, päiväkodeissa, terveyskeskuksissa yms.  Bipolaarisella ionisaatiolla ollaan saatu hyviä tuloksia myös jätelaitoksissa ja jätevesipuhdistamoissa.

Hajujen hallinnassa bipolaarinen ionisaatio päihittää otsonoinnin

Otsoni on ilmakehässä muodostuvaa kaasua, joka toimii voimakkaana hapettimena. Otsonointi on tehokas tapa poistaa epämiellyttäviä hajuja esimerkiksi kiinteistöistä tai esineistä.

Otsonointi suosiostaan huolimatta, ei kuitenkaan ole riskitön ratkaisu sisäilmaongelmiin ja menetelmän hyödyistä on ristiriitaista tietoa. Ionisointi on tutkitusti turvallisempi vaihtoehto.

Ongelmaksi otsonoinnissa saattaa muodostua hapetusreaktiossa mahdollisesti syntyvät terveydelle haitalliset yhdisteet. Lisää ongelmia aiheutuu haitallisten yhdisteiden sitkeydestä. Otsonoinnin sivutuotteena syntyvät yhdisteet säilyvät sisäilmassa pitkiäkin aikoja.

Jaa artikkeli: